Web Analytics

Marcellus Jozef Pluijmaekers 435 - van Heutsz Beveiligings Compagnieën

Logo van Heutsz IBC
1955
1996
Ga naar de inhoud
De verhalen van Marcellus Jozef Pluijmaekers, 435 IBC, 83/6, Sld1,

Op een dag kregen we in de kantine van kwartier Kortemark rauw gehakt met broodjes. Zelf at ik er niet van. De dag erna, ging ik naar het toilet.   Ik wist niet wat ik zag. Tientallen kameraden lagen op de grond in hun   diarree en braaksel. Ze hadden enorme krampen en zagen lijk wit. Militair artsen kwamen opdagen. Was er sprake van bacteriële of virale voedselvergiftiging? Na 48 uur herstelden mijn kameraden zich. Er werd een onderzoek bij de verantwoordelijke Duitse slager gedaan. Wat bleek. Een van zijn werknemers had de snijmachine geolied, maar de olie niet verwijderd. Het gehakt had zich gemengd met de olie. Ik dacht bij mezelf, met zulk een slager heb je geen Russen en Rotte Armee Fraktion nodig.

Regelmatig werden de bewakers op de uitkijktorens op de site door de compagniecommandant of een vervangend officier getest. Op een winternacht   werd een op alertheid testende luitenant gespot en krijgsgevangen gemaakt. De   luitenant wilde dat ook het krijgsgevangen maken volgens handboek soldaat   ging. Hij onderschatte de ijzige kou van deze winternacht toen hij op de grond lag en gefouilleerd werd. Zijn botten, spieren en pezen waren bevroren geraakt. Leunend op de schouders van twee militairen werd hij naar binnen gedragen. Door de warme ruimte trok het bloed uit zijn hoofd weg naar de tintelende ledematen. Zijn hoofd viel eerst slap naar voren. Toen hij op zijn rug gelegd werd, viel zijn hoofd krachteloos naar achteren. De luitenant had zijn bewustzijn verloren. Er werd direct gereanimeerd. Na een korte tijd kwam de luitenant weer bij bewustzijn en herkende hij weer de gezichten van de helpende militairen.

In de vrije tijd las ik op de kazerne bladen voor militairen. In een defensieblad vernam ik over de Rijksideeënorganisatie van het ministerie. Het bleek dat ideeën die in goede aarde vielen beloond werden met een gratificatie. Opvallend was dat deze ideeën gedaan werden door militairen werkzaam in de administratie, aan- en afvoertroepen, de genie. Ik sprak er met de compagniecommandant majoor Job Hooftman over. Hij moedigde me aan als van Heutsz militair, indien ik een idee had, deze ook naar de Rijksideeënorganisatie op te sturen. Nu ben ik zelf geen ingenieur en professioneel technisch tekenaar. Met speciaal tekenpapier voor wiskunde, een meetlat en geodriehoek begon ik een idee s'avonds op de kazerne gestalte te geven. Vervolgens werd het idee verzonden. De majoor vroeg op een keer of ik al een antwoord gekregen had. Helaas, dat bleef uit. Ik accepteerde dat men waarschijnlijk geen tijd had om het te beoordelen. Het raakte in de vergetelheid. Eind februari 1987 kreeg ik van de postbode een grote envelop die aangetekend was.

Zie de foto's 435
Marcellus Jozef Pluijmaekers
Rijksideeën organisatie MvD

Generaal-majoor Marc van Uhm, voorheen bataljonscommandant bij de luchtmobiele brigade, was eens officier bij het 435 IBC, kwartier Kortemark, Stöckerbusch te Büren. Toen ik op een avond in de uitkijktoren stond, bezocht hij mij en hadden we een gesprek over beveiliging, wachtlopen en nachtkijkers. Ter afwisseling van het wachtlopen, werden er skilessen door Duitse instructeurs te Willingen aan militairen van het 435 IBC gegeven. De moeilijkste sneeuwpiste was 'Der Hasenhügel', die wij de idioten heuvel noemden. Het dragen van een beschermende skibril was aan te bevelen. Met grote snelheden bij het nog niet beheersen van rechtlijnig afdalen, kon men boomtakken aan de zijkant, in het gezicht en ogen krijgen. Ik vond een foto in het boek, Vijftig jaar Regiment van Heutsz 1950 - 2000.

Zie de Foto in de map van 435 Skiën in Duitsland

Ingezonden 22-06-2020

Er werden tijdens het bivak onverwachte aanvallen gedaan door de oefenvijand. Ongeacht of je wel of niet gekleed was, moest je met het wapen in de aanslag en de helm op de vijand bevechten. De vijand gaf en geeft je geen kans om je aan te kleden. Ik ben de militair in groen ondergoed na de militair op de voorgrond met alleen een rode onderbroek. Er waren toen al vrouwelijke militairen uit de VS en België te kwartier Kortemark. Hoe deze met een onverwachtse oefen aanval omgingen heb ik nooit gezien.

Ingezonden 29-06-2020

In 1967 bewaakte het 435 IBC Breda Büren kernkoppen, die in de iglo shelters lagen van de NATO-basis Cortemarck aan de Stöckerbush. Tijdens een aanval van Rusland zouden de kernkoppen door Belgische vrachtwagens met militairen van de 30ste TPT naar een afvuurplaats getransporteerd worden. Verder lagen er ook nucleaire landmijnen die men ooit langs de DDR-grens wilde leggen. Maar waar men later toch van af zag. Al die Nederlandse, Belgische en Amerikaanse militairen hebben het dus niet voor niets gedaan.
Logo Reunieorkest
vrijwillig Reünieorkest Regiment van Heutsz
Scan de QR code
Terug naar de inhoud